Paracordkniv

article-image article-image article-image article-image article-image article-image

En kniv skapad för överlevnad

Kniven är gjuten i ett helt solitt stycke stål. Detta gör kniven oerhört styv och den saknar helt de svaga punkter som en traditionell kniv har med limmade handtag som kan gå sönder. Kniven är tillverkad i rostfritt stål av den höga stålstandarden 440B och är lackerad i svart antireflexiv färg.

Fallskärmsjägarkniven är välbalanserad och tillräckligt tung för att ge god verkan vid hugg men samtidigt lätt nog att bära med sig i packning, i bälte eller fäst på stridsväst. Bladet är av tanto-typ och mycket skarpslipat. Har för mig fungerat utmärkt för att spänta ved – viktigt för fältförhållanden.

Handtaget runt stålkniven består av armégrön fallskärmslina av nylon. Den höghållfasta fallskärmslinan kan flätas upp och användas som nödrep för tillfälliga reparationer eller förstärkning av utrustning. Det har jag själv fått göra på fjället när ryggsäcken gått sönder.

Tuff och tålig knivslida

Knivslidan är tillverkad av kraftig nylonväv i armégrön färg med ett fack som passar utmärkt till att förvara ett eldstål eller ett bryne. Bältesfästet är generöst dimensionerat och passar alla storlekar på bälten, även Försvarsmaktens grå pistolbälte vilket mycket få andra knivslidor gör.

I underdelen av knivslidan finns ett band av paracord som kan fästas runt låret för att fixera kniven vid benet. På baksidan löper horisontella och vertikala band som ger möjlighet att fästa kniven på MOLLE-utrustade västar och ryggsäckar.

Kniven är designad för att kunna bäras upp-och-ner på stridsväst för att möjliggöra snabbast möjliga dragning av kniven. Kniven låses fast i slidan med ett snabbfäste av kardborre.

Signatur

Per-Anders Lundström
Styresman

Tillbaka
<